Att bo vid havet har många fördelar

Standard

hus_vid_havet_182377775

Det är något speciellt med att bo nära vatten. Fördelarna att bosätta sig vid havet kan variera allt från hälsoskäl till att ha möjlighet att utöva sina fritidsintressen. Sedan urminnes tider har människor sökt sig till vatten. Mesopotamien som var världens mest högtstående kultur grundades exempelvis runt två floder för fem tusen år sedan. Vidare är många av de största städerna i världen belägna vid hav och/eller floder. Därför är det ingen slump att vatten har positiva effekter på människan.

Hitta en bostad nära vattnet

Intresset för att bo nära havet var vuxit under de senaste åren och har aldrig varit större. På en av Sveriges ledande bostadssajter är vatten som sökord nu vanligare än balkong. Sjöhem är en bostadssajt som är nischad mot sjö- och havsnära fastigheter i Sverige. Denna sajt är unikt utformad med en särskild sökfunktion. Istället för att leta fastighet utifrån kommun eller stad, så hittar man dessa genom att ange distansen från en specifik ort som du kan tänka dig åka från. Sjöhem samarbetar med mäklare runt om i hela landet.

Hälsofördelar med att bo vid vattnet

Tidningen Expressen har radat upp fyra hälsofördelar med att bo nära havet. En del av de här fördelarna kommer bland annat från miljöpsykologen Matthew White och den amerikanska tidningen Huffington Post. Den första av de här fördelarna är att vattnet lockar fram lugnet, vilket är bra i dagens samhälle där det är ytterst viktigt att stressa ner. Vidare genererar vatten en mäktig känsla i form av att vi känner oss så små gentemot världen och vetenskapliga studier menar att denna känsla gör vår hjärna gladare. De två resterande fördelarna är att vatten gör dina hjärnvågor långsammare och att hjärnan nollställs, vilka, enligt forskning, exempelvis bidrar till ökad kreativitet så väl som problemlösningsförmåga.