Klä dig rätt för segling

Standard

Att segla är en upplevelse utöver det vanliga. Frihetskänslan vet inga gränser och man kommer nära naturen på ett helt nytt sätt. Ett viktigt kriterium för att turen på sjön ska bli lyckad är dock att man har rätt utrustning.

Det gäller alltså inte bara båtens utrustning utan även seglarens egen utrustning och kläder. Det är fullt möjligt att njuta av segling året om, förutsatt att man har den rätta utrustningen.

Välj rätt utrustning

När man väljer kläder för seglingen utgår man såklart från årstid och väder. Tänk också på att det oftast är kallare ute till havs än på land. Ta alltså som regel att alltid ta på dig mer kläder än vad du egentligen tror att du behöver. Fel kläder resulterar ofta i en negativ upplevelse. Rätt kläder och utrustning till segelturen hittar du hos Länna Sport. Här finns allt från flytvästar och utrustning till vattensporter till kläder och skor. Med rätt utrustning har du bäst förutsättningar till en trevlig stund på sjön. Med andra ord är din utrustning en viktig aspekt för hur din segeltur ska bli.

Skydda sig mot solen

Sommartid är det viktigast att skydda sig mot solen. Solens reflexer i vattnet tar väldigt mycket. Var noga med att alltid ha med dig solkräm, solglasögon och något att skydda huvudet med. Ta också med heltäckande tröja och byxor så att du kan skydda dig om solen tagit för mycket. Under resten av året är det bra att jobba efter lager på lager-principen. Det första lagret består av ett underställ som andas. Det får dock inte vara av bomull. Följ upp detta med en tröja och långkalsonger av fleecematerial. Tjockleken på dessa styrs av temperaturen. Det tredje och slutliga lagret består av jacka och byxor som tål vatten eller torrdräkt. Torrdräkt är helt enkelt ett måste om vattentemperaturen är lägre än 14 grader. Glöm heller inte seglarhandskarna eller seglarstövlarna. Aftonbladets reporter har skrivit om en självupplevd seglingsupplevelse som verkligen belyser vikten av lämpliga kläder till sjöss!

Vid regn

Det är inte lika roligt att vara ute på sjön då det regnar. Men som någon sagt, det finns inga dåliga kläder bara dåligt väder. Det gäller att klä sig efter de förutsättningar vädret ger oss och det gäller att man packar ner vad som kan tänkas vara nödvändigt för en längre segeltur. Idag så har regnkläderna blivit mer praktiska att ah på sig än vad det var förr. Nu så är det funktionsplagg även här och inte alls så klumpiga som man kan tänka sig.