Tips för att leva seglarliv

Standard

Med segelbåt är du aldrig långt ifrån en avslappnad semester. Det är mycket jobb att ta hand om en segelbåt men som belöning kan du uppleva havet! Att leva seglarliv kräver säkerhetstänk och lite mer planering för att hålla dig i form. 

Hud och hår

Havsvinden är fuktig och innehåller salt, två saker som inte är idealt för hud och hår. Din hud torkar ut av vatten och saltet gör saker ännu värre. För längre segelturer ska du ta med en fet kroppslotion och smörja in huden morgon och kväll. Läppbalsam räddar nariga läppar och kan även användas på spruckna händer.

Ditt hår lider också av den salta vinden. När du är uppe på däck ska långt hår vara uppsatt, skydda håret med en stor hatt eller  mössa. Hatten skyddar dig även från solen. När du tvättar håret ska du använda bra produkter som tillför extra fukt. Pozehair har produkter som ger fukt och reparerar. Eftersom de är utformade för att skydda ömtåligt löshår tillsammans med ditt eget hår blir det extra potent och utmärkt för dig som spenderar mycket tid till sjöss.

Mat

Lever du till sjöss är det inte lika lätt att äta varierande och välbalanserade måltider varje dag. Det är bra att kliva iland då och då för att äta annat än konservmat eller frystorkade rätter. Försök att få med färska grönsaker till varje måltid och om du fiskar måste du hålla koll på vilka arter som är fridlysta eller som du ej rekommenderas att äta mycket av. Kring Östersjön råder det överfiske och arter såsom ålen och torsken riskerar att försvinna på grund av överfiske. Laxen är hotade och kan innehålla höga doser bly.

Säkerhet

Ge dig inte ut på långa turer om du saknar tillräckligt med erfarenhet på båten. Att segla är lite av en konstform och du ska inte minst kunna läsa sjökartor och veta vilka väderförhållande du klarar av och inte. Är du ny segelbåtsägare ska du gå med i en seglarförening och lära dig segling från grunden.