Vattensport – tävlingar

Standard

För oss fritidsmänniskor som gillar att vara på vattnet, tänker vi oss havet som en lugn plats där vi kopplar av och kopplar bort vår hektiska vardag. För sportfokuserade och tävlande är havet en utmaning: ett hinder att överkomma och ett sätt att få ett ordentligt adrenalinkick. Det finns olika typer av vattensporter och vi tänkte presentera två olika tävlingar som utförs på vattnet.

OS i Vattenpolo

Vattenpolo är inte en väldigt uppmärksammad sport i vårt land, men dem som inte sett en match har gott miste om något. Här är det fart och spänning från första sekunden. En match består av fyra sjuminutersperioder, varje lag har sju spelare på plan inklusive en målvakt och tävlingen går helt enkelt ut på att göra flest mål. Det är faktiskt den äldsta lagsporten i Olympiska spelen. Under sommar OS 2012 var det Kroatien som tog hem guldet i tävlingen för herrarna och USA för damerna. Det är fortfarande för tidigt att säga vilka länder som kommer att delta i OS 2016 i Brasilien. En sätt att hålla koll på vilka som deltar och deras vinstchans är att titta in på Bet365 titt som tätt och se när de lagt upp sina odds. Dock kommer vi nog inte att se Sverige på deras lista. Vi har inte deltagit i vattenpolo OS sedan första halvan av 1900-talet. Det finns inga odds än men för herrarna är Ungern ett starkt lag. De har vunnit guld de senaste tre år i OS. Hos damerna var det Nederländerna som tog senaste guldet medan USA tog världsmästerskapet.

Volvo Ocean Race

En tävling sponsrad och arrangerad av biljätten. Tävlingen är en världsomsegling som sträcker sig över nio månader och utmanar varje deltagare att sträcka sig själv till bristningsgränsen. I år det dags för en ny tävling med start i oktober. Göteborg att vara en värdstad för tredje gången. Denna gång är deras hamn målgången när tävlingen avslutas 2015. Det är flera olika länder som ställer upp och det är svårt att tippa en vinnare. Med tanke på tävlingens längd kan vad som helst hända medan deltagarna är ute på havet. Nederländerna har vunnit flest gånger medan Sverige har tagit hem guldet två gånger. Både Nederländerna och Nya Zeeland har segling som stort allmänintresse, så det är inte förvånande att de kommer att ha starka lag. Men för oss gäller det fortfarande att hålla tummarna och heja på Sverige!